Toimintaterapia
Toimintaterapia
Presentia tuottaa toimintaterapiapalveluita Pohteen alueella, etävastaanottona Laphan alueella ja itsemaksaville asiakkaille etävastaanottona valtakunnallisesti. Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen toimintaterapiaa toteutamme alihankintana yhteistyössä Mehiläisen kanssa.
Toimintaterapeuttimme Saaran erityisiä osaamisen alueita ovat psykiatria ja mielenterveyden tuki sekä neuromoninaisuuden äärellä työskentely. Asiakaskuntana pääasiassa nuoret ja nuoret aikuiset.


Nuorten ja nuorten aikuisten toimintaterapia
Nuoren ja nuoren aikuisen toimintaterapian tavoitteet liittyvät usein esimerkiksi itsenäistymiseen ja arjenhallintaan, opiskeluun ja työelämään, kodin ulkopuoliseen toimintaan, sosiaaliseen osallistumiseen, toiminnanohjauksellisten taitojen tai psyykkisten taitojen harjoitteluun (mm. vireystilasäätely, tunteiden kanssa työskentely). Tavoitteet rakennetaan aina yksilöllisesti asiakkaan tarpeista käsin.
Toimintaterapiatarpeen taustalla voi olla vaikkapa neuromoninaisuuteen tai mielenterveyteen liittyviä tekijöitä, traumataustaa, oppimisvaikeuksia, sosiaalisiin tilanteisiin liittyviä haasteita tai muita toimintakykyä heikentäviä tekijöitä. Toimintakykyyn on voinut tulla muutoksia myös vammautumisen tai muun sairastumisen myötä.
Milloin voin hyötyä nuorten tai aikuisten toimintaterapiasta?
Voit hyötyä toimintaterapiasta kun toimintakykysi on olennaisesti heikentynyt ja tarvitset terapeuttista tukea esim.
- erilaisten arjen taitojen vahvistumiseen (psyykkiset taidot, toiminnanohjaukselliset taidot, käytännön taidot)
- itsenäistymiseen
- tulevaisuuden suunnitteluun
- opintoihin tai työelämään kiinnittymiseen
- kodin ulkopuoliseen tai muuhun asiointiin
- sosiaalisiin tilanteisiin
- itsestä ja omasta arjesta huolen pitämiseen
- itselle mielekkään tekemisen löytämiseen tai siihen osallistumiseen
- arjen tasapainon vahvistumiseen
Toimintaterapeutin tuella voit löytää itsellesi sopivia tapoja toimia, vahvistaa pystyvyyskokemuksiasi sekä oppia tarkastelemaan toimintaasi ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Usein reflektoiva keskustelu toiminnallisuuden rinnalla on tärkeä osa terapiaprosessia. Työskentely on aina vahvuusperustaista, ratkaisukeskeistä ja myös kehon huomioivaa. Terapiassa hyödynnetään tarpeidesi mukaisesti myös muita lähestymistapoja ja menetelmiä.
Lasten toimintaterapia
Lapsen toimintaterapian tavoitteena on tukea lapsen ikä- ja kehitystasoista osallistumista. Joskus iän tai kehitystason mukaisista toiminnoista suoriutuminen voi olla vaikeutunut erilaisista syistä. Lapsen voi olla kehitystasoonsa nähden vaikea keskittyä tai hillitä tunnemyrskyjään, toimia yhdessä toisten kanssa tai oppia uusia taitoja. Taustalla saattaa olla vaikkapa hahmottamisen, aistisäätelyn tai motoriikan pulmaa, mikä voi näkyä toiminnan tasolla epätarkoituksenmukaisena toimintana.
Toimintaterapiassa vahvistetaan erilaisten toimintojen ja lähipiirin ohjaamisen kautta esimerkiksi lapsen:
- iän ja kehitystason mukaista omatoimisuutta
- tunnetaitoja
- sosiaalisia taitoja ja vuorovaikutustaitoja
- iänmukaisia keskittymisen taitoja ja keskittymisen tuen keinoja
- arjessa tarvittavia motorisia ja hahmottamisen taitoja ja valmiuksia
- lapsen positiivisia kokemuksia itsestään toimijana (esim. koululaisena, kaverina, perheenjäsenenä)
Toimintaterapeutin tuella etsitään myös sellaisia ympäristötekijöitä, jotka huomioivat lapsen tuen tarpeet ja tukevat suoriutumista arjen ympäristöissä. Tällaisia tekijöitä voivat olla esimerkiksi yhteisesti sovitut toimintatavat, erilaiset apuvälineet, aistiympäristön huomiointi sekä muut lapsen suoriutumista tukevat ympäristötekijät. Lapsen lähipiirin aktiivinen osallistuminen terapiaprosessiin on olennaista tavoitteiden saavuttamiseksi. Näin ollen yhteistyö perheen, koulun/päiväkodin ja muun lähipiirin kanssa on tärkeä osa terapiaa.
Toimintaterapeutin arviointi
Toimintaterapeutin arviointityötä tehdään monesta näkökulmasta. Arviointia voidaan pyytää toimintaterapiatarpeen selvittämiseksi. Arviointi voi myös olla osa moniammatillista työ- tai toimintakyvyn arviointia osana diagnostiikkaa tai tuen tarpeen ja kuntoutuksen suunnittelua. Arvioinnin pohjalta annetaan suosituksia jatkotoimenpiteistä (esim. kuntoutukseen, tukitoimiin, apuvälineisiin, toiminnan tai ympäristön mukauttamiseen liittyen)
Arvioinnissa käytetään tilanteeseen sopivia, luotettavia arviointimenetelmiä. Arvioinnissa hyödynnetään monipuolisesti toiminnan ja ympäristön havainnointia, asiakkaan ja lähipiirin haastatteluja, itsearviointia ja testejä. Toimintaterapialiiton suositukset (Hyvät arviointikäytännöt suomalaisessa toimintaterapiassa) sekä toimintaterapianimikkeistö ohjaavat arviointityötä.
Toimintaterapeuteilla on käytössään useita tutkittuja ja luotettavia arviointimenetelmiä myös työssä vaadittavien taitojen ja työkykyyn vaikuttavien tekijöiden arviointiin.
Miten voin päästä toimintaterapiaan?
Toimintaterapiaan voit päästä itse maksavana tai maksusitoumuksella
- Presentia toimii palveluntuottajana Pohteen toimintaterapiapalveluissa sekä Laphan etätoimintaterapiapalveluissa. Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen toimintaterapiaa sekä Kelan Oma väylä -kuntoutusta Presentia tuottaa alihankintana Mehiläisen kautta.
- Itse maksavana asiakkaana sinun voi olla mahdollista vähentää 35 % (vuonna 2025) kotikäynteinä toteutetun toimintaterapian kustannuksista kotitalousvähennyksenä.
- Toteutamme myös etätoimintaterapiaa itse maksaville asiakkaille ympäri Suomen.
- Voit tiedustella vapaita asiakaspaikkoja yhteydenottolomakkeen kautta tai puhelimitse suoraan toimintaterapeutiltamme Saaralta.